24 februari 2024 Het ‘Landelijk Chinees Nieuwjaar’ in Den Haag Het Jaar van de Draak

Stadhuis Den Haag, Spui 70 vanaf 10:00 tot 17:00
Chinatown Den Haag, Wagenstraat eo. vanaf 10:00

Op 24 februari as. wordt gezamenlijk met de Chinese gemeenschap in Nederland (LFCON), en de Gemeente Den Haag en andere organisaties de viering van het ‘Landelijke Chinees Nieuwjaar’, het “Jaar van de Draak” georganiseerd. U bent van harte welkom in het Atrium van het Stadhuis en de Chinatown/ Wagenstraat en omgeving van Den Haag om dit prachtige feest te mee te vieren

Het Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd plaats aan het eind van januari of in het begin van februari, dit als gevolg van het verschil tussen de westerse en de Chinese kalender. In 2024 staat volgens de Chinese dierenriem helemaal in het teken van de draak. In tegenstelling tot de westerse sterrenbeelden, is de Chinese dierenriem gebaseerd op het geboortejaar in plaats van de geboortemaand.

Geschiedenis

De Chinese leeuwen- en drakendans speelt een belangrijke rol. De draak staat bekend als symbool voor hogere afkomst en macht, de leeuw staat symbool voor geluk en voorspoed. Vandaar dat het Chinees Nieuwjaar altijd feestelijk wordt ingeluid met een kleurrijke draken- en leeuwendansparade, gepaard met siervuurwerk en natuurlijk een heerlijk Chinees feestmaal voor familie, vrienden en belangrijke relaties.
Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk.

Het jaar van de Draak luidt in een jaar van geluk, rijkdom, voorspoed en een lang leven! De Draak is ook het symbool van de keizer in het oude China. De Draak staat voor kracht en macht, rijkdom en wijsheid en wordt beschouwd als een van de gelukkigste dieren in de Chinese dierenriem.
Zij die geboren zijn in het Jaar van de Draak nemen de kenmerken van de Draak over. In China is het een hele grote eer om in het jaar Van de Draak geboren te worden.

Landelijk Chinees Nieuwjaars viering in Den Haag

In tegenstelling tot hetgeen de naam suggereert is het Chinees Nieuwjaar geen aangelegenheid die beperkt is tot de van Chinese bevolkingsgroepen. De afgelopen decennia is de viering uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. In Parijs, Londen en New York, San Francisco, Sydney etc., is de viering van het Chinees Nieuwjaar opgenomen in het rijtje van de grootste jaarlijkse terugkerende evenementen waarin alle internationale geledingen op cultureel, politiek en economisch gebied participeren. Het is een evenement waarin de contacten met China weer worden verfrist en hernieuwd.

Het Chinees Nieuwjaar wordt in Nederland in alle grote steden gevierd. In Den Haag wordt het overkoepelende “landelijk” Chinees Nieuwjaar met alle Chinese organisaties in Nederland al sinds 2002 gevierd.

De gehele dag feest in Chinatown en het Stadhuis

Naast het grote feest in het stadhuis zal het Chinees Nieuwjaar zoals vanouds ook weer groots worden gevierd in de Chinatown /Wagenstraat en omgeving en in het centrum van Den Haag. Alle festiviteiten zijn de hele dag gratis te bezoeken!

Lili Dong, voorzitter van het Jaar van de Draak, Landelijk Chinees Nieuwjaar Den Haag

Lili werd geboren in Dali in de provincie Yunnan in China. Ze begon op televisiegebied en werkte drie jaar als presentator en producer. In 2003 kwam ze naar Nederland om te studeren en rondde haar bachelor Internationaal Land- en Waterbeheer af. Sinds haar aankomst in Nederland is ze een baken van eenheid en culturele uitwisseling geweest in Chinese en overzeese Chinese gemeenschappen en heeft ze de afgelopen twintig jaar vele evenementen en gala’s gehost en georganiseerd die niet alleen de culturele uitwisseling hebben bevorderd, maar ook de banden tussen de gemeenschappen hebben versterkt.

Na haar afstuderen werkte ze bij Huawei als persoonlijk assistent en maakte ze de overstap naar de wereld van het ondernemerschap, waarmee ze de basis legde voor een succesvolle carrière in het Chinees-Nederlandse culturele toerisme, zakelijke ondernemingen en onroerend goed. Lili’s bedrijf is gevestigd in het Haagse Chinatown. “Wees altijd blij, stop nooit met bidden en wees dankbaar onder alle omstandigheden.” Dit is haar leidraad geworden. Haar opgewekte houding, exclusiviteit en openheid getuigen van de multiculturele samenleving die zij haar thuis noemt. Lili houdt van Nederland en zij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de Nederlands-Chinese gemeenschap en de bredere samenleving


«