Landelijk Chinees Nieuwjaar in Den Haag gaat toch door!

De landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar zal op 21 januari 2023 voor de 19e keer in het stadhuis van Den Haag gehouden worden. De afgelopen twee jaar kon het feest door de Coronacrisis niet plaatsvinden. De nieuwjaarswens van de burgemeester Jan van Zanen in 2021 dat dit mooie culturele evenement na de Coronacrisis weer in het Stadhuis zou plaatsvinden wordt hiermee vervuld. Door het tijdsbestek, de reisbeperkingen vanwege Corona en de vele economische perikelen was het lang onzeker of het door kon gaan. Tegen alle verwachtingen in besloten de organisatoren om dit internationale evenement toch weer te laten plaats vinden.

Het Chinees nieuwjaar in Den Haag kent een lange traditie. In 2002 is de gemeente Den Haag met de Chinese gemeenschap, de LFCON en de Chinese ambassade overeengekomen dat de ‘’Nationale Chinese Nieuwjaarsviering (CNY)’’ vanaf dat jaar in Den Haag zal worden gehouden. De festiviteiten vinden plaats in het Stadhuis maar ook in Chinatown, met optochten in de straten en op het Plein en in de binnenstad van Den Haag.

De Chinese nieuwjaarsviering in Den Haag is een bijzonder evenement. Het onderscheidt zich van de nieuwjaarsvieringen in de andere grote steden door de omvang, het programma en de unieke samenwerking met de gemeente. Kenmerkend is dat jong en oud, zowel internationaal als nationaal inclusief de Haagse stadbewoners actief meedoen. Den Haag beschikt hiermee over een uniek platform in Nederland, waarin de wederzijdse cultuur, kennisuitwisseling en gemeenschappelijke waarden centraal staan.
Het jaar van 2023 staat in het teken van “Het Konijn”. In het afgelopen voorjaar zijn alle organisaties begonnen met het overleg over de opzet en organisatie. Helaas waren er veel onzekerheden. De algemene organisatie aan Chinese zijde is in handen van de Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland (CCEN), opgericht met als doel de integratie van de Chinese cultuur in Nederland te bevorderen. De organisatie van het “Jaar van het Konijn” is handen van de jaarlijks verkozen Voorzitter en het benoemde organisatiecomité.

Namens de gemeente Den Haag staat de Vereniging Nederland China (VNC) de afgelopen decennia de CCEN en de comités bij voor de aanvraagprocedures, activiteiten en communicatie. De VNC is een zelfstandige onafhankelijke en niet-gesubsidieerde Nederlandse organisatie die al meer dan 45 jaar bestaat en in dit verband een van de grootste in Nederland is. De VNC geeft het periodieke culturele tijdschrift “ChinaNu” uit.

Voorzitter Landelijke Chinese Nieuwjaarsviering 2023

Mevrouw Sujie Chi is een ervaren ondernemer. Na de universiteit is zij naar Nederland gekomen. Zij woont hier met haar echtgenoot al bijna 30 jaar. Sujie Chi is officieel gekozen als de voorzitter van het comité voor de Landelijke Chinese Nieuwjaarsviering 2023. Naast haar ondernemerschap is ze ook actief als voorzitter van de Stichting Wenzhou Overseas Association, die zich inzet voor landgenoten uit deze regio. De Stichting steunt belangrijke evenementen en heeft ook de Olympische Winterspelen gesponsord.

Sujie Chi heeft haar comité in het stadhuis van Den Haag voorgesteld en de plannen voor de festiviteiten toegelicht. Het belooft weer een mooi programma te worden met vele Nederlandse en Chinese topartiesten. De viering van het Chinees Nieuwjaar is een belangrijk internationaal feest waarbij familie en vrienden samenkomen om het nieuw jaar in te luiden. Een prachtig feest voor iedereen, aldus Sujie Chi.

Datum: Zaterdag 21 januari 2023
Locatie: Stadhuis Den Haag, Spui 70, 2500 DD Den Haag

Aanvang: Optocht 10:30 uur
Programma Stadhuis: 11:30 tot 16:00 uur (toegang gratis).

«

»