Organisatie & Sponsors

Organisatie

De Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland (CCEN) is in 2001 opgericht om de integratie van de Chinese cultuur in Nederland te bevorderen en heeft sindsdien de Landelijke viering van het Chinese Nieuwjaar in Den Haag georganiseerd. In 2020 wordt het Chinees Nieuwjaar voor de 18e maal in het Stadhuis van De Haag officieel geopend. Het Bestuur van de CCEN en de Commissie van Advies bestaat uit de volgende personen:

Bestuur Stichting Chinese Culturele Evenementen Nederland (CCEN)

(荷兰中国文化基金会)
Commissie van Advies

Het festival wordt ieder jaar in en om het stadhuis van Den Haag gevierd met een draken- en leeuwenoptocht op het Spui en optredens van artiesten uit China en Nederland op het grote toneel in het Atrium van het stadhuis. Daarnaast zijn er in de Wagenstraat en omgeving (Chinatown) festiviteiten georganiseerd door de lokale Chinese ondernemers. De nieuwjaarsviering wordt bijgewoond door enige honderden gasten uit de nationale en internationale bestuurlijke en politieke wereld en het bedrijfsleven in Den Haag alsmede vele duizenden bezoekers uit het gehele land. Het festival is vrij toegankelijk voor het publiek. Zie voor meer informatie onder programma.

Bestuur Comité viering Landelijk Chinees Nieuwjaar 2020, het jaar van de Rat

Jianbo (Alex) Shao is gekozen als de voorzitter voor de Landelijke Chinese Nieuwjaarsviering van 2020. Het beloofd een spectaculair programma te worden dat het team op 25e januari aanstaande in het Stadhuis organiseert, aldus Shasha Liu, rechterhand van de voorzitter Shao. Uit de Chinese provincie Gangsu wordt een grote “Art Groupe” speciaal overgevlogen om op te treden in het Stadhuis. Verder is er een keur van bekende Nederlandse en Chinese topartiesten.

Alex Shao is een bekende ondernemer en succesvolle investeerder in vastgoedprojecten op diverse locaties in Nederland. Met zijn ondernemingen weet hij steeds passende antwoorden te bieden op de variabele marktomstandigheden en de juiste afwegingen te maken waarbij ook het overleg tussen belegger en overheid noodzakelijk is.

De viering van het Chinese Nieuwjaar, is een belangrijk nationaal en internationaal evenement geworden in de afgelopen decennia, zegt Shao. Het is als het ware een heel groot “familiefeest van samen delen”.

Het is belangrijk dat bij al deze festiviteiten ook rekening wordt gehouden met de wederzijdse gebruiken en respect wordt getoond voor de verschillen in de cultuur. Zo is hij zich heel bewust van de gevoeligheden en problemen die samenhangen met het afsteken van vuurwerk in Nederland. Volgens de Chinese traditie moet bij het openen van het Chinese nieuwjaar heel veel vuurwerk worden afgestoken om de kwade geesten weg te jagen.

De bekende Chinese vuurwerk rollen veroorzaken veelal luchtvervuiling en veiligheid problemen. Om deze reden heeft de nieuwe voorzitter Alex Shao besloten dat bij de opening en viering van het Landelijk Chinees Nieuwjaar op 25 januari aanstaande geen vuurwerk wordt afgestoken! Niet alleen vanwege het aspect milieuvervuiling maar met name vanwege de veiligheidsproblemen. In plaats van het vuurwerk komt nu een mooie optocht nabij het stadhuis waaraan alle Chinese verenigingen in Nederland kunnen meedoen.
De draak en de leeuw lopen mee en brengen voorspoed en geluk, maar helpen ook mee om de kwade geesten te verjagen.

Alex Shao heeft naast ervaring in vastgoed ook ervaring met acties voor goede doelen. Zo gaf hij vorig jaar het startsein voor de succesvolle openingsacties ten behoeve van de regionale voedselbanken. Ook op 25 januari aanstaande wordt het credo “samen delen” niet vergeten, zo staat in het programma nu al opgenomen de “officiële aanbieding van een cheque” ten behoeve van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht.

Samenwerking

Voor de organisatie van het Landelijk Chinees Nieuwjaar werkt de Stichting CCEN nauw samen met lokale en landelijke Chinese verenigingen in Nederland, de Gemeente Den Haag en de Vereniging Nederland-China (VNC). De VNC is de grootste organisatie in haar soort in Nederland met een kleine 900 leden en abonnees op het tijdschrift “China Nu”. De VNC is actief met onder andere het organiseren van bijeenkomsten en congressen in Nederland en China, in samenwerking met de Nederlandse en Chinese overheden, gemeenten en provincies en bedrijfsleven (www.vnc-china.nl).

Sponsors

Het festival wordt deels gefinancierd door de gemeente Den Haag, maar het grootste deel van de kosten worden gedragen door de Chinese verenigingen in Nederland en door Chinese en Nederlandse bedrijven en instellingen.


logo-den-haag