Nauwere samenwerking tussen Nederlandse en Chinese steden

Veel steden en provincies in Nederland hebben een samenwerkingsrelatie met steden in China. De samenwerking loopt uiteen van ceremonieel tot commercieel. Op 28 januari, Chinees Nieuwjaar, wordt in den Haag een seminar gehouden om na te gaan of deze samenwerking kan worden verdiept en verbreed.

Bijna alle provincies en 27 gemeenten in Nederland hebben een samenwerkingsrelatie met een stad in China. Zo heeft Amsterdam een stedenband met Beijing, Den Haag met Qingdao, Rotterdam met Shanghai, Maastricht met Chengdu en Groningen met Tianjin. Soms gaat het alleen om een bestuurlijke uitwisseling, soms over uitwisseling op het gebied van kunst en cultuur en soms is er sprake van economische en commerciële samenwerking.
De Vereniging Nederland China (VNC) heeft het initiatief genomen om na te gaan of deze samenwerkingsverbanden verbreed en verdiept kunnen worden. Van Chinese zijde is daarvoor veel belangstelling, onder andere omdat China een nieuwe ‘Zijderoute’ wil ontwikkelen waarin Nederland een belangrijke eindbestemming is. Nederland behoort tot de 10 belangrijkste handelspartners van China en het is van groot economisch belang om deze positie te handhaven.
Daarom wordt er op 28 januari, de eerste dag van het Chinese Nieuwjaar, in den Haag een seminar georganiseerd over dit onderwerp. De betrokken gemeenten en provincies zullen onder andere bespreken of ze dit jaar alle Chinese zustersteden kunnen uitnodigen voor een gezamenlijk werkbezoek aan Nederland. Dat zou een boost kunnen geven aan de Chinees-Nederlandse samenwerking.

china-nederland-handel-2013-b

«

»